Broederij Beunder

Aan de overkant van waar het bedrijf nu gevestigd is in Warder, begon overgrootvader Beunder in 1927 zijn kippenfokkerij in Noord-Hollandse Blauwe. In de beginperiode mocht hij van de overheid alleen in mei, juni en juli broeden en dat leverde zo’n 5.000 kuikens per jaar op. De overige maanden van het jaar verkocht hij eieren.

Nieuwe Broederij

Na het vroege overlijden van overgrootvader Beunder, nam de tweede generatie op 18-jarige leeftijd het bedrijf over. Hij kocht het huis op de plek waar nu de broederij gevestigd is en heeft de broederij op deze plek voortgezet. Hij bouwde nieuwe kippenschuren en in 1963 bouwde hij hier ook de nieuwe broederij. Hij broedde dat jaar 500.000 kuikens, die hij opfokte tot 18 weken en vervolgens verkocht als legkippen. In de jaren `50 waren er wel vier van deze broederijen in Warder, maar tegenwoordig zijn er nog maar 20, verspreid over heel Nederland, te vinden. Doordat de vraag in de regio afnam, bleef alleen Broederij Beunder in Warder over.

COMMERCIEEL PLUIMVEEVRIJ-GEBIED

Vandaag de dag is dat een zegen, want hierdoor ligt de broederij in een commercieel pluimveevrij-gebied. Ondanks beperkende maatregelen bij andere bedrijven in de sector, blijft het voor de broederij in Warder altijd mogelijk om zich vrij te bewegen en de markt te blijven voorzien van kwalitatief goede kuikens. De locatie van de broederij, op veilige afstand van andere commerciële pluimveebedrijven, is hierdoor een uniek verkoopargument geworden voor de familie Beunder, die per week 180.000 eieren uit kan broeden.

BIJNA 100 JAAR BROEDERIJ BEUNDER

De derde generatie nam het roer over in 1985 en ging in 2009 een contract aan met de twee na grootste organisatie wereldwijd op het gebied van slachtkuikens. Door de toenemende vraag stapte Marcel Beunder per 2010 in de broederij van zijn vader en oom en werd mede-eigenaar. Al snel stapte ook zijn broer Frank in het bedrijf. Sindsdien runnen Marcel en Frank - samen met hun vader, Marcels’ vrouw Madelin en medewerker Richard - het bedrijf, dat inmiddels bijna 100 jaar bestaat.

broederij beunder terrein

" Een echt familiebedrijf waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. "

team broederij beunder

Impressie van de broederij